Szybki deser w środku tygodnia, czyli muffinek nigdy za dużo

1.9.16



Składniki:

porcja na 12 dużych muffinek
składniki suche:
-300g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-140g cukru
składniki mokre:
-250 ml jogurtu naturalnego
-120ml oleju
-1 duże jajko
 
- garść malin
-parę śliwek pokrojonych w kostkę
-cukier puder do posypania

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, wszystko wymieszać. W drugiej mniejszej miseczce roztrzepać mokre składniki, energicznie mieszając. Składniki obu misek połączyć ze sobą.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Następnie należy dodać do każdej muffinki 3 maliny i kawałek pokrojonej śliwki. Dodać resztę ciasta do muffinek, tak aby ciasto było do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 170 stopni C ( po 5 minutach pieczenia włączyć termoobieg na 5 minut, aby muffiny wyrosły). 




You Might Also Like

1 komentarze