Muffinki wegańskie i bez pszenicy, czyli jak radzić sobie z nietolerancją pokarmową

2.11.16


Ostatnio po zrobieniu testu na nietolerancję pokarmową, okazało się, że mój organizm nie toleruje mleka krowiego, jajek oraz pszenicy.Początkowo w mojej głowie pojawiło się przerażenie, ale po miesiącu diety stwierdzam, że bez problemu można z tym żyć, a nawet wypieki smakują smacznie! Dzisiaj przepis na muffiny na mące jaglanej i ryżowej :)


Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- pół szklanki cukru 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml oleju 
- 1 szklanka mleka roślinnego ( ja użyłam mleka ryżowego i kokosowego)
- mrożone maliny, jagody
- gruby cukier do udekorowania

Do miski dodałam mąkę ryżową, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki wymieszałam. Do miski dodawałam na zmianę olej i mleko, następnie energicznie wymieszałam składniki. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami, a następnie wypełniłam ciastem w 1/3 wysokości i dodałam owoce. Na wierzch dodałam jeszcze po łyżce ciasta. Muffiny na mące jaglane i ryżowej nie będą rosły tak, jak muffiny na mące pszennej, dlatego można wypełnić papilotke w całej wysokości. Smacznego! 



You Might Also Like

0 komentarze