poniedziałek, 19 grudnia 2016

Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne

Potrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością. 
Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami.

Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;)




Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych
  • 10 suszonych śliwek
  • 8 suszonych, wędzonych śliwek
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 8 listków laurowych
  • 10 ziaren jałowca
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej)
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku


Przygotowanie:


  • Kapustę pokroić i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, jałowca, ziela angielskiego. Dolać gorącej wody i gotować na niewielkim ogniu.
  • Grzyby pokruszyć na mniejsze kawałki, opłukać na sicie. Przełożyć do miski i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po godzinie moczenia, przełożyć grzyby do garnka z kapustą i dodać wodę, w której się moczyły.
  • Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przełożyć wraz z olejem do gotującej się kapusty.
  • Gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, czyli ok. 1,5 godziny.
  • Następnego dnia dodać pokrojone śliwki, żurawinę, utartą na tarce marchew, koncentrat pomidorowy, miód, wino i kminek. 
  • Następnie dodać majeranek, tymianek, cząber, kolendrę, paprykę. 
  • Gotować ok. 2 godzin na małym ogniu, często mieszając. Jeśli zajdzie potrzeba, dodać gorącej wody, aby bigos nie przypalił się.
  • Pod koniec gotowania przyprawić bigos solą, czarnym pieprzem i ewentualnie dodać suszonych ziół wedle gustu.
Smacznego


KILKA PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE:



















INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE (TUTAJ)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz