Ciasto marchewkowe bezglutenowe

16:46







Marchewkowiec stał się ostatnio jednym z moich ulubionych ciast. Wierzcie lub nie, ale widnieje od razu na drugim miejscu zaraz po serniku! Myślę, że to wystarczający dowód mojej słabości  do wypieków z dodatkiem marchwi. 
Wiecie, że marchewka była używana do deserów już w średniowieczu? Wyczytałam ostatnio szukając informacji o genezie tegoż ciasta. Cóż, w końcu była wtedy łatwiej dostępna od cukru a również słodka - marchewkowy placek stał się wkrótce jednym z najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych! 
A dokładniej w roku 2005, w rankingu stworzonym przez Food Network..






Jak dla mnie marchewka dodaje tutaj ciastu wilgotności i ciekawego posmaku, a jej obecność podkreśla nieskromny dodatek cynamonu i imbiru. Pyszności!
Myślę, że taki zdrowy placek idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole. :) 
Udanych wypieków życzę!~ 🎄




Składniki:


  • 200 g marchewki
  • 200 g mąki ryżowej
  • 100 g płatków jaglanych
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie)
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina imbiru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 jaja klasy L
  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego 
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego

na polewę:



  • jogurt grecki 150 g
  • 2 łyżki suchego proszku budyniowego/skrobi
  • łyżka miodu
  • dowolne orzechy/nasiona 


Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie odsączyć z nadmiaru wody.
Płatki jaglane zalać w miseczce niewielką ilością ciepłej wody. Zostawić na kilka minut do napęcznienia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

W osobnej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek budyniowy, cynamon, sodę, wiórki kokosowe, imbir i szczyptę soli. Jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę (najlepiej mikserem), stopniowo dodając składniki suche.

Do ciasta dodać masło orzechowe, marchewkę i płatki jaglane. Gdy będzie zbyt gęste, dodać pół szklanki wody. Wymieszać łyżką (nie za długo). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Wystudzić w formie.






Składniki na polewę zmiksować ze sobą, następnie posmarować nią wierzch ciasta. Posypać orzechami/nasionami.



Smacznego! ❤



You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia