Ciasto można przygotować w ostatniej chwili. Wzbogaciłam je tykwą ale możemy zastąpić ją marchewką lub dynią. Nie zawiera zbyt wielu bakalii.
Składniki
2,5 szkl mąki
1/2 szkl cukru
3 łyżki miodu
1/2 szkl startej tykwy
125 g masła lub margaryny
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl rodzynek i żurawiny
1 łyżka przyprawy do piernika
1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao.
2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem.
3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem.
4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe.
6. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą.
Smacznego!
Pyszne i proste w przygotowaniu 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie