Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Nie tak dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod warunkiem,że mamy już przygotowany farsz.










 1 op gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
biały i czarny sezam do posypania
farsz:
500 g kiszonej kapusty
listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
300 g pieczarek
1 cebula
 2 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz



 Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać.
 Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Do pieczarek dodać ugotowaną kapustę,doprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz wystudzić.
 Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać gwiazdki używając do tego celu foremki.
Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca. 
Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp. 190*C. 
Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu.








Komentarze

Popularne posty