sobota, 17 grudnia 2016

Kluski z makiem


Podobno maku nie może zabraknąć na świątecznym stole,ponieważ bez niego może nam zabraknąć szczęścia w przyszłym roku. W świątecznych potrawach najczęściej pojawia się postaci słodkiego makowca albo w kutii, w niektórych regionach zwanej po prostu kluskami z makiem.

KLUSKI Z MAKIEM
(kutia)

Składniki:
makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek)
250 g maku
750 ml mleka
150 g miodu
50 g posiekanych orzechów
50 g rodzynek namoczonych w rumie
50 g skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej)
opcjonalnie suszone morele, daktyle

Przygotowanie:
Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki). 
Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy namoczone w rumie rodzynki, drobno pokrojone morele ewentualnie daktyle, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Przed podaniem mieszamy z ugotowanym drobnym makronem np. zacierką (u mnie kokardki)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz