Cztery pomysły na wigilijne śledzie

Zwykłe śledzie w oleju już od dawien dawna stały się zbyt oczywistym daniem wigilijnym w mojej rodzinie. Co roku staram się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem, śledzie curry z ananasem oraz śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem. Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. W tym roku mam dla Was aż cztery propozycje! Co więcej wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania możecie kupić nie wychodząc z domu, wystarczy zajrzeć do frisco :)


ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml kremu balsamicznego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min. Wylewamy wodę i zalewamy owoce winem. 
  2. Cebulę kroimy w cienkie piurka i dodajemy do rodzynek.
  3. Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki (takie na raz). W miseczce umieszczamy śledzie, dodajemy rodzynki z cebulą i winiem, przyprawę do piernika, krem balsamiczny, olej rzepakowy, ocet ryżowy i miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy n 2-3h żeby smaki się przegryzły.
  4. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.



ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 1/2 szalotki lub małej cebuli
  • 1 łyżka musztarty francuskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Śledzie kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
  2. W kubeczku łączymy musztardę, majonez, śmietanę, miód i ocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
  3. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.





ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 1/2 pomarańczy
  • 4-5 orzechów pecan
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3-4 łyżeczki octu ryżowego
  • olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy)
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz.
  2. Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Orzechy drobno siekamy i łączymy ze śledziami i pomarańczą.
  4. Miód, olej, ocet ryżowy i rozdrobniony czerwony pieprz łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej emulsji.
  5. Zalewamy śledzie i odstawiamy na 2-3 h do przegryzienia się smaków.
  6. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.




ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z KORNISZONAMI

SKŁADNIKI

  • 2 wymoczone płaty śledziowe
  • 4-5 korniszonków
  • 1/2 szalotki
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej /dijon
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 kopiasta łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Płaty śledziowe kroimy na  nieduże kawałki, takie na jeden raz.
  2. Ogórki i szalotkę siekamy w drobną kostkę.
  3. Musztardę łączymy z majonezem, śmietaną i octem ryżowym. 
  4. Łączymy ze śledziami, ogórkami i cebulką, odstawiamy na 2-3 h aby smaki się przegryzły.
  5. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku.




zBLOGowani.pl

This entry was posted on 17 gru 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...