sobota, 17 grudnia 2016

Rumowe Tiramisu

Któż nie zna tego pysznego deseru ! Przepisów na tiramisu jest co niemiara ! Może on przyjmować rożne kształty i rozmiary.  Osobiście znałam taki, do którego koniecznie dodaje się amaretto. Ponieważ nie posiadałam go w domu postanowiłam trochę poimprowizować - i zamiast niego dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :) 


Składniki:


  • 20 podłużnych biszkoptów
  • 6 żółtek jaj
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml kawy
  • 5 ml aromatu rumowego do ciasta
  • kakao do posypania



Przygotowanie:

Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone.  Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy na kawałki - i bezpośrednio na talerzu oprószamy kakao. 

Smacznego ! ;) 






2 komentarze: