Warstwowa sałatka śledziowa z papryką

Szybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole.

Składniki:

  • 2 małe cebule
  • mała czerwona papryka
  • mała zielona papryka
  • ok 500 g filetów śledziowych
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz, pieprz czosnkowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie
Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki.

sledz_papryka

Print Friendly, PDF & Email