sobota, 17 grudnia 2016

Ciasto Jamajka

Do tego ciasta przymierzałam się już dłuższy czas. Niestety jeszcze boje się robić takie ciasta wielowarstwowe a najgorzej zawsze jest z biszkoptem, który jest płaski, że nie ma co rozkroić. No ale kto nie próbuje ten nie ma. Zabrałam się za ciasto. Biszkopt może nie wyrósł jak oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne i nie takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem, zmieniłam tylko nieco krem.

składniki:

biszkopt

6 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 budyń czekoladowy bez cukru (40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa galaretkowo-bananowa
3 galaretki cytrynowe
1 l wody
6-7 dużych bananów
sok z cytryny do skropienia bananów

masa śmietankowa z czekoladą
300 ml śmietanki 30 %
200 g serka homogenizowanego waniliowego
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szklanki mleka
4 kostki gorzkiej czekolady

masa śmietankowa na wierzch
300 ml śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
1 śmietan-fix
starta czekolada do posypania

oraz

4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy
14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu

Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier, cały czas miksować aż się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować galaretki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej wszystkie galaretki. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Blat ze spodu ponownie włożyć do blaszki w której piekliśmy biszkopt. Blat nasączyć 7 łyżkami herbaty, ja smaruje blat pędzelkiem silikonowym wtedy ładnie i równomiernie się nasącza. Następnie posmarować  4 łyżkami dżemu. Odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć i nabierze gęstej kisielowatej konsystencji. Gdy galaretka będzie gotowa na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Następnie banany skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany od razu wyłożyć gęstą tężejącą galaretkę i szybko wstawić do lodówki aby galaretka stężała.
Gdy galaretki stężeją przygotować masę śmietankową z czekoladą. Do rondelka wlać mleko dodać żelatynę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek oraz startą czekoladę. Na koniec dodać zimną ale płynną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę. Ładnie wyrównać.
Drugi blat biszkoptu ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie dociskając aby przykleił się do kremu. Na wierzchu nasączyć go 7 łyżkami herbaty. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować śmietankę na wierzch. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz śmietan-fix. Zmiksować aż składniki się rozpuszczą. Wyłożyć na wierzch ciasta i ładnie wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.

Ciasto podane na porcelanie z kolekcji Terma Porcelana Bogucice



3 komentarze: