Recent Posts

sobota, 17 grudnia 2016

Kiszenie buraków do barszczu czerwonego

To ostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas.



Składniki:
  • 1 ½ kg buraków czerwonych (po obraniu)
  • 2 jabłka (kwaśne)
  • 4 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu (ok. 4 cm)
  • 1 kromka pumpernikla
  • 3 l wody
  • 3 łyżki soli (płaskie)






Wykonanie:

Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w cienki plasterki. Chrzan również obieramy i kroimy w słupki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz