grudnia 17, 2016

Pieczone krokiety z pieczarkami

Oto lżejsza wersja popularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ. Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą.



Naleśniki:
3 szklanki mąki
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
5 jajek L
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko)

Farsz: 
2 kg pieczarek
3 duże cebule
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku 
olej

Dodatkowo:
2-3 jajka
bułka tarta

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron.
2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche.
3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem. 
4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut do zarumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP