Uwielbiam makaron. Ileż on daje kulinarnych możliwości. Dziś zapraszam Was na jego słodką wersję. Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie śniadanie, a nawet słodki lekki obiad. Przygotowuje się go naprawdę prosto i szybko, a smakuje wspaniale. Idealny dla wielbicieli miodu, cynamonu… taka lekko świąteczna wersja 😉 Do przygotowania moich dwóch zapiekanek użyłam ukochanego makaronu kokardki Lubella. Dania z kokardami zawsze cieszą nie tylko smakiem, ale też i oczy. Spróbujcie, polecam.
Chciałabym jeszcze raz podziękować firmie Lubella za świąteczną paczkę niespodziankę. Inspirujące przepisy, wspaniałe produkty i światełka, które pięknie oświetlą moją tegoroczną choinkę.
Składniki: (na 2 mniejsze porcje)
- około 1 i 1/2 szklanki makaronu kokardki Lubella
- 2 jabłka
- 1 czubata łyżka rodzynek
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżeczka suszonego berberysu (dla przełamania słodyczy)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu + do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej al dente.
Do miseczki przekładamy łyżkę miodu, rozpuszczamy go np. w mikrofali. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki z miodem, mieszamy aby miód z cynamonem pokrył wszystkie jabłka. Dodajemy berberys (dla przełamania słodyczy) i pokrojone rodzynki, mieszamy.
Ugotowany makaron przekładamy na dno naczynek do zapiekania (zostawiając kilka kokardek na wierzch). Następnie wykładamy nasz jabłkowo-bakaliowy farsz. Na wierz układamy kilka kokardek.
Całość delikatnie oprószamy cynamonem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i zapiekamy 10-12 minut.
Nasz zapiekany makaron podajemy na ciepło.
Smacznego