Bezglutenowe krakersy z amarantusa

2 0
Bezglutenowe krakersy z amarantusa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z amarantusa:: 250g
Woda:: 70ml
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Sól:: 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki
Sezam::

Nutritional information

1
Porcja
37
Kalorie
1g
Białko
1g
Tłuszcz
6g
Węglowodany

Bezglutenowe krakersy to świetna alternatywa dla popularnych przekąsek. Krakersy bezglutenowe to rozwiązanie nie tylko dla osób chorych na celiakie!

  • 30 min
  • Serves 30
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Walka ze zbędnymi kilogramami lub utrzymanie naszej nowej wagi są czasami trudne. U niektórych osób dochodzi nietolerancja, np. glutenu i przez to ciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy.

Dlaczego takie to dobre dla naszego zdrowia?

O amarantusie poczyniłem już krótką rozprawkę, do której przeczytania Was zachęcam -> Amarantus. Powiem tylko na szybko, że poza świetnej jakości białkiem, te krakersy z amarantusa są bezglutenowe, co dla zainteresowanych tą dietą jest istotne oraz cho*ernie bogate w witaminy i minerały przy niewielkiej zawartości, i tak zdrowych, tłuszczy pochodzących z oleju kokosowego.

krakersy1

Z czym podawać?

Na zdjęciach widać, że zaserwowałem je z czerwonym sosem. Był to dokładnie sos do pizzy znajdujący się na blogu. Jadłem je również z takimi pysznościami jak keczup z dyni, klasyczny hummus czy hummus z suszonymi pomidorami. Następnym razem zaserwuję je z guacamole, bo, moim zdaniem, również bardzo dobrze będzie pasowało do tych bezglutenowych krakersów.

imp

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka z amarantusa:: 250g
Woda:: 70ml
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Sól:: 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka
Opcjonalnie
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki
Sezam::

Wykonanie

1
Gotowe
1 min

Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj.

2
Gotowe
2 min

Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre!

3
Gotowe
5 min

Wyłóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i za pomocą wałka rozwałkuj tak cienko, jak tylko jest to możliwe. Im cieńsze krakersy, tym smaczniejsze.

4
Gotowe
5 min

Zrób dziurki za pomocą widelca, tak jak robi się to w przypadku np. tarty. Wykrój krakersy za pomocą zwykłego noża, noża do pizzy lub nożyka do ciastek. Przenieś krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli jednak nie chcą Ci się krakersy odkleić ładnie od papieru, to po prostu weź ten cały papier i daj na blachę. Raz byłem zmuszony tak zrobić i wyszło super!

5
Gotowe
15 min

Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Czas zależy w dużym stopniu od grubości krakersów.

Konrad Budzyk

placusek
previous
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami
syropdaktylowy
next
Syrop daktylowy
placusek
previous
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami
syropdaktylowy
next
Syrop daktylowy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Wyglądają świetnie ☺️ Jak tylko zdobędę tę mąkę wypróbuję przepis w oryginale, tymczasem – czy z innej mąki też jest szansa, że wyjdzie? Np grycznej?
Pozdrawiam :>

Konrad Budzyk

Nie próbowałem, więc nie polecę. Zachęcam jednak do próbowania i poinformowania 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x