Skusisz się na muffinki z jeżynami i czekoladą w miętowym lukrze? Połączenie słodyczy i rozpływającej się w ustach czekolady z kwaśnymi, aromatycznymi jeżynami po prostu oszałamia zmysły ;p
Moje muffinki wylądowały na stole przy okazji totalnie słodkiego objadania się na Baby Shower Ani i Ignasia <3 A że dekoracje były szaro-miętowe, to nie mogłam nie zrobić miętowego lukru na muffinkach 😉
P.S. Zdecydowanie polecam muffinki z kwaśnymi owocami jako odświeżający przerywnik niesamowicie słodkich imprez 🙂
MUFFINKI
Wykonanie
- rozgrzej piekarnik to temperatury ok. 160 stopni.
- Przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem i wanilią, by uzyskać puszystą masę.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.
- Ubijaj jeszcze chwilę i stopniowo wsypuj do miski mąką z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko.
-
Rozłóż w formie do muffinek papilotki i wypełnij każdą do 3/4 wysokości ciastem.
-
Dodaj po kilka kawałków czekolady oraz pociętych na połówki lub ćwiartki jeżyn, wciskając je w ciasto.
- Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień wypieczenia babeczek.
Składniki
- ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) )
- ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego)
- 2 jajka
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 100 g czekolady mlecznej
LUKIER
Wykonanie
- Gdy babeczki wystygną możesz posmarować je lukrem: same listki mięty zblenduj z sokiem wyciśniętym z cytryny i przelej całość przez gęste sitko lub gazę (żeby kawałki liści nie dostały się do lukru).
- Wymieszaj miętowy sok z cytryny z cukrem pudrem – konsystencja ma być dość gęsta.
- Dodaj zielony barwnik (jeśli masz ochotę) i dokładnie wymieszaj.
- Rozsmaruj na wystudzonych muffinkach 🙂
Składniki
- 250 g jeżyn
- kilka łyżek cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- pęczek mięty
- ewentualnie zielony barwnik spożywczy
szkoda, że tak mało zdjęć!
chętnie był zobaczyła więcej pyszności z tego stołu!
Noo, znalazlam coś bez mięsa. Musze przyznac, ze takie kwasne przerywniki idealnie sie sprawdzają:)