Muffinki z jeżynami i czekoladą w lukrze cytrynowo-miętowym

Muffinki z jeżynami i czekoladą w lukrze cytrynowo-miętowym

Skusisz się na muffinki z jeżynami i czekoladą w miętowym lukrze? Połączenie słodyczy i rozpływającej się w ustach czekolady z kwaśnymi, aromatycznymi jeżynami po prostu oszałamia zmysły ;p

Moje muffinki wylądowały na stole przy okazji totalnie słodkiego objadania się na Baby Shower Ani i Ignasia <3 A że dekoracje były szaro-miętowe, to nie mogłam nie zrobić miętowego lukru na muffinkach 😉

P.S. Zdecydowanie polecam muffinki z kwaśnymi owocami jako odświeżający przerywnik niesamowicie słodkich imprez 🙂

MUFFINKI

Wykonanie

  1. rozgrzej piekarnik to temperatury ok. 160 stopni.
  2. Przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem i wanilią, by uzyskać puszystą masę.
  3. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.
  4. Ubijaj jeszcze chwilę i stopniowo wsypuj do miski mąką z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko.
  5.  Rozłóż w formie do muffinek papilotki i wypełnij każdą do 3/4 wysokości ciastem.
  6.  Dodaj po kilka kawałków czekolady oraz pociętych na połówki lub ćwiartki jeżyn, wciskając je w ciasto.
  7. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień wypieczenia babeczek.

Składniki

  • ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) )
  • ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g czekolady mlecznej

LUKIER

Wykonanie

  1. Gdy babeczki wystygną możesz posmarować je lukrem: same listki mięty zblenduj z sokiem wyciśniętym z cytryny i przelej całość przez gęste sitko lub gazę (żeby kawałki liści nie dostały się do lukru).
  2. Wymieszaj miętowy sok z cytryny z cukrem pudrem – konsystencja ma być dość gęsta.
  3. Dodaj zielony barwnik (jeśli masz ochotę)  i dokładnie wymieszaj.
  4. Rozsmaruj na wystudzonych muffinkach 🙂

Składniki

  • 250 g jeżyn
  • kilka łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • pęczek mięty
  • ewentualnie zielony barwnik spożywczy

2 komentarze

  1. szkoda, że tak mało zdjęć!
    chętnie był zobaczyła więcej pyszności z tego stołu!

  2. Noo, znalazlam coś bez mięsa. Musze przyznac, ze takie kwasne przerywniki idealnie sie sprawdzają:)

Dodaj komentarz