8.12.2016
Omlet z pomidorami i cebulą
4 jajka
1 pomidor
0,5 średniej cebuli
łyżka masła do smażenia
sól
pieprz
Składniki pozwalają na przygotowanie obfitych porcji do 2 osób.
Przygotowanie:
1. Jajka, cebula i pomidor
4 jajka wbić do miski, rozmieszać widelcem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Cebulę i pomidora pokroić w kostkę.
2. Smażenie
Na patelni 26 cm rozgrzać 1 łyżkę masła. Najpierw zrumienić cebulę, a następnie dodać pomidory.
Smażyć 3 minuty. Przełożyć usmażone warzywa do osobnego naczynia.
Na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już masła) wylać jajka wymieszane z solą i pieprzem. Rozprowadzić masę po całej powierzchni patelni. Równomiernie rozłożyć na omlecie usmażoną wcześniej cebulę i pomidory. Smażyć ok. 3 minut.
3. Składanie omleta
Teraz najtrudniejsza część operacji, czyli złożenie omleta na pół. Można do tego użyć dwóch łopatek od naleśników.
Operacja ta wymaga szybkości, ale po kilku omletach każdy dochodzi do wprawy.
Smażymy jeszcze 2 minuty na każdej ze stron i serwujemy ciepłe na stół.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.