Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119

Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka  intensywnych dni, nie miałam czasu na wypieki a na dodatek dopadł mnie jakiś rozstrój żołądka i problemy z pęcherzem. 
Dziś jest piątek i na szczęście jest już lepiej. Będę dziś uczestniczyła w dwóch imprezach. Pierwszą będą wygrane przeze mnie warsztaty w Akademii Smaku Boscha a drugą świąteczne spotkanie w przedszkolu u Syncia. Obie zapowiadają się interesująco.

Z racji lepszego samopoczucie zmobilizowałam się wczoraj i upiekłam korzenne ciastka. Przyznam szczerze, że kiedy je zobaczyłam u Fika z Facet i kuchnia byłam przekonana, że mi posmakują, nie spodziewałam się jednak, że okażą się aż tak pyszne!!! Bardzo korzenne, z wyczuwalnymi goździkami, kruche na zewnątrz a w środku wilgotne a mimo to puszyste. Recepturę trochę zmodyfikowałam. Przede wszystkich nie użyłam czysto bezglutenowych mąk
Polecam je Wam BARDZO! nie tylko tym bezglutenowym ale i zwykłym zjadaczom pszenicy.

Bezglutenowe ciastka korzenne

230 g zimnego posiekanego masła
150 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1 średnie jajko
3 g sody oczyszczonej
200 g bezglutenowej mąki owsianej
150 g mąki ryżowej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego)
½ świeżo startej gałki muszkatołowej
12 goździków utartych w moździerzu
½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego)

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C.
Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo dodajemy do masy roztrzepane jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mąkę owsianą i  ryżową dodajemy do miski z masłem razem z sodą oczyszczoną, przyprawami i kakao.
Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość lepkie..
Formujemy ciastka ręcznie albo z użyciem foremek.
Ja na jedno ciastko brałam ok 50 g ciasta i formowałam je okrągłą foremką.
Między ciastkami muszą zostać odstępy, ponieważ w piekarniku ciastka mogą zwiększyć objętość.
Piecz ok. 10 minut.
Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty