Ryba w pomidorach na zimno.

ryba w pomidorach z korzenną nutą
Każdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko teoretycznie mógłbym, bo przecież taki nie jestem i dzielę się nią teraz w postaci przepisu ze wszystkimi. Sos ma wyraźnie słodko-kwaśny smak i pachnie przyprawami - uwielbiam to. Świetnie uzupełnia się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się, porozumienie i w końcu połączenie, tym lepiej dla nas!


Składniki:


  • 4 nieduże filety z dorsza (500 - 600 g)
  • 2 łyżki masła (np. z solą morską)
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 - 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 goździki
  • 2 ziela angielskie
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • sól 

Wykonanie:

  • Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut z obu stron. Odłożyć.
  • Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i smażyć na tłuszczu po dorszu. Oprószyć solą i ewentualnie dodać więcej oliwy. Smażyć na średnim ogniu około 20 minut.
  • Dodać pomidory z puszki i resztę składników (pieprz, goździki i ziele zmiażdżyć w moździerzu). Posolić. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać więcej soli, cukru lub octu.
  • Na dno docelowego naczynia wyłożyć cienką warstwę sosu, następnie ułożyć usmażone filety i przykryć dokładnie resztą sosu. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Komentarze

  1. fajny przepis, już go kiedyś jadłem ale niestety zapomniałem :< dzięki wielkie za przypomnienie :3
    pozdrawiam.
    http://deliciousfood98.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz