czwartek, 15 grudnia 2016

MURZYNEK



Składniki: 
  • 1 i 1/2 łyżeczki kopiastej sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżeczek kakao
  • 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka surowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki

Składniki polewy:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 3 łyżki mleka

Dodatki:  
  • posypka owocowa


Sposób wykonania:

  1. Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho. 
  2. Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować.
  3. Wlać do formy o średnicy 24 cm.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. 
  5. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz