Świąteczne kluski z makiem

Kochani, od dziś specjalnie dla Was zaczną ukazywać się moje tegoroczne przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Będzie pysznie, nastrojowo i tradycyjnie z nutką nowoczesności, u mnie nie może być inaczej! 
Jeśli zatem przygotowujecie "swoje" Święta w domu dla rodziny i przyjaciół, szukacie inspiracji i informacji na ten temat - dobrze trafiliście! 
Znajdziecie u mnie kilka przepisów, które na pewno Was zainteresują! Będą kluski z makiem, pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga. 
Zapraszam! :)


Składniki (na kluski):
550 gramów mąki
300 gramów wody
2 jajka

Składniki (na masę makową):
300 gramów maku
1 szklanka mleka
200 gramów orzechów włoskich
100 gramów migdałów
80 gramów rodzynek
40 g skórki pomarańczowej
miód
1 łyżka masła


Wykonanie:
Zagotuj mleko, zalej nim następnie mak. Odstaw na około 30 minut. Po upływie tego czasu odsącz mak z nadmiaru mleka i zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj do niego wszystkie składniki (część migdałów i orzechów posiekaj, część zostaw w całości), dokładnie wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu. 


Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy jeden na drugim, następnie pokrój je w paseczki na skos. 
Zagotuj w garnku wodę z solą, wrzucaj do niej partiami kluski, gdy wypłyną na powierzchnię wybierz je z garnka łyżką cedzakową. Kluski układaj w misce, dodaj odrobinę masła, aby się nie posklejały. 
Wymieszaj kluski z masą makową, podawaj. 


Wesołych Świąt! 

Komentarze