Zapraszam Was na aromatyczną kawę zbożową z
przepysznym Inkowym sernikiem :) jest to zestaw bardzo popularny w
kawiarniach, więc czemu nie zaserwować go sobie w domu? Zachęcam do
wypróbowania :D
Piernikowa Inka (składniki):
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki kawy Inka Klasyczna
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 3-4 sztuki pierników
Wykonanie:
Mleko zagotuj, ściągnij z palinka i wlej go do
kielich blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na mus. Przelej do
szklanki i ciesz się pysznym smakiem piernikowej kawy zbożowej.
Kawowy sernik (składniki):
- 100 g herbatników czekoladowych
- 50 g masła
- 1 kg serka twarogowego (z wiaderka)
- 4 jajka
- 5 łyżek miodu (wg uznania)
- 2 łyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do
pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C.
Spód: Herbatniki rozdrobnij w blenderze, przesyp do
miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj do połączenia składników. Masą
ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i schowaj do lodówki na czas przygotowania
masy serowej.
Masa serowa: W
misie miksera umieść ser, żółtka, miód, rozpuszczoną kawę Inkę Klasyczną oraz
likier kawowy i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej,
delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut. Nie
wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko wystudź go przy lekko uchylonych
drzwiczkach.
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz