Zupa z czerwonej cebuli.

zupa cebulowa z czerwonym winem
Zupa cebulowa na świątecznym stole? A dlaczego nie? Może i fajnie (i wygodnie) jest raczyć się przez kilka bożonarodzeniowych dni wigilijnym barszczem (oczywiście jeśli nie była to grzybowa), ale można też inaczej. Postanowiłem przygotować zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :)
PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej wyszła od kochanej wychowawczyni dwójki (a nawet trójki) naszych blogowych juniorów :)
PPS Gdyby ktoś pytał, to ja jednak głosuję na grzybową ;)

Składniki:


  • 4 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 ml brandy
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml soku z buraków
  • 700 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • bagietka
  • ser

Wykonanie:

  • Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się bardzo miękka. W połowie smażenia dodać majeranek.
  • Zwiększyć ogień i dodać brandy. Po 2 minutach dodać wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować na małym ogniu 15 minut.
  • Podawać oprószone obficie pieprzem i posiekaną natką pietruszki z grzankami z bagietki z dodatkiem dowolnego ulubionego sera (np. gruyere, kozi, oscypek itd.).

Komentarze