Śledzie z suszonymi pomidorami

/ 4

Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie rozczarowani ich smakiem. 

Śledź w marynacie z pomidorami

Do przygotowania takich śledzi, można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe pomidory suszone ze słoiczka już z oliwą lub użyć suszonych z torebki. Pierwsza opcja zajmuje mniej czasu, gdyż wystarczy takie pomidory tylko pokroić, a pomidory z torebki trzeba dodatkowo chwilę moczyć w gorącej wodzie, a następnie w oliwie.

Bardzo lubię smak suszonych pomidorów, bazylii i gorczycy, więc postanowiłam je ze sobą połączyć i efekt mnie mile zaskoczył. Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić.

Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy nabierają odpowiedniego smaku. U mnie niestety stały tylko 24 godziny, gdyż nie mogliśmy się doczekać ich spróbowania, a jak się ich spróbowało, to i nic z nich nie zostało 😃
Śledzie na Wigilię

Składniki:

  • 1/2 kg małosolnych płatów śledziowych (najlepiej matiasów)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 - 15 pomidorów suszonych (u mnie z torebki)
  • oliwa z oliwek (do namoczenia pomidorów z torebki)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki oleju konopnego lub lnianego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, to moczyć je przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki.
  2. Pomidory suszone z torebki, zalać gorącą wodą i odstawić je na około 5 minut, aby zmiękły. Po tym czasie wyjąć je z wody i zalać oliwą z oliwek i odstawić na około godzinę, następnie pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki.
  3. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić.
  4. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku powinny być zanurzone w oleju, odstawić do lodówki na 2 - 3 dni.

    Zobacz również: śledź z majerankiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *