wtorek, 13 grudnia 2016

Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha

Święta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:)  mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany, który jest niezwykle delikatny i puszysty. Przełożony masą mleczną i polany białą czekoladą otula nas słodyczą, którą przełamują powidła. Do powtórzenia nie raz. Zapraszam... 

Skala smaku 10/10 Jeżeli masa mleczna wyjdzie gęsta należy ją przełożyć na blat kuchenny rozwałkować i przełożyć na placek 








SKŁADNIKI NA PIERNIK:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanka cukru
  • 250 g miodu tj. ok. 1 szklanka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao
Składniki na mleczny krem:
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 120 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30%
DODATKOWO:
  • ok. 300-400 g powideł
  • orzechy włoskie

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Formę o wym. 26x37 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przecinamy na pół.
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło – miękkie- utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i utrzeć, do gładkości.

Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy powidłami. Na to wykładamy masę mleczną. Przykrywamy drugim blatem. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki  czekolady i zostawiamy na 2 min pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami wloskimi.  Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
 

1 komentarz: