Makowcem tym jestem zachwycona (zresztą nie tylko ja, podobnie goście na imprezie urodzinowej) – jest przepyszny, wilgotny, aromatyczny.
Jednym z jego największych walorów jest to, że jest bardzo prosty do przygotowania a do zrobienia ciasta potrzebujemy tylko kilku prostych składników.
Ten makowiec bezglutenowy to makowiec bez mąki – zamiast niej dodajemy spora ilość suchego maku i mielonych migdałów.
Bardzo polecam!
PRZEPIS NA MAKOWIEC BEZGLUTENOWY
Składniki na makowiec bezglutenowy:
6 jajek
200g cukru trzcinowego
2 duże jabłka
150g zmielonych migdałów
150g zmielonego maku suchego
aromat migdałowy
szczypta soli
polewa czekoladowa – tutaj przepis
Jak zrobić makowiec bezglutenowy:
Biała oddzielić od żółtek i ze szczypta soli ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier, ubijać dalej.
Dodać żółtka, ubijać dalej.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do ubitych jajek dodać migdały, mak, jabłka, aromat. Wymieszać delikatnie.
Masę przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (23cm).
Makowiec bezglutenowy piec w 170st przez 60min.
Ostudzony makowiec udekorować polewą czekoladową.
Przepis na ten Makowiec zaczerpnęłam z książki „Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen” Brigitte Pregenzer i Brigitte Schmidle wydanej przez Esprit.
Po książkę sięgnęłam z ciekawości, gdyż wcześniej kilka razy słyszałam o poglądach świętej dotyczącej diety i odżywiania.
Św. Hildegarda z Bingen była średniowieczną mniszką. Zalecała by stosować produkty spożywcze jako środki lecznicze. Z produktów spożywczych czerpiemy energię do życia, dlatego im większa jest ich jakość, tym większa nasza witalność i lepszy nastrój.
Książka zawiera wiele przepisów na zupy, desery, sosy, chleby, dania główne, sałatki, przekąski, napoje, śniadania, których składy są proste i zdrowe.
Książka jest zbiorem przepisów, niektóre tylko z nich są zilustrowane.
Receptury często zaopatrzone są uwagami, wskazówkami, poradami dotyczącymi wpływu danego składnika na nasze zdrowie.
Wydawnictwo Esprit
miękka
okładka
220 stron
Jak zmielić te migdały, na drobny pył czy większe kawałki?
drobny pył jak mączkę
Czy ciasto można zamrozić?
raczej nie polecam, ciasta bezglutenowe są trudne do mrożenia, bardzo się będzie kruszyc
Przepis nie tylko pyszny ale przede wszystkim zdrowy. 🙂
dziękuję