grudnia 11, 2016

Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia

     Pierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo.
Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami.

Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz, w okresie przedświątecznym będziemy częściej sięgać po cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół.
Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb.




Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się  na wigilijnym i świątecznym stole.



Te warsztaty były nie tylko inspiracją kulinarną, ale też inspiracją twórczą. Czy pomyśleliście kiedyś, żeby na choince powiesić bombki pachnące przyprawami ? Ja nie wpadłam na ten pomysł. Ale...podczas warsztatów z Galeo pokazano nam jak w prosty sposób przygotować pachnące ozdoby na choinkę. Wystarczyła szklana bombka, dobry klej i mnóstwo przypraw i ziół...no i nieco inwencji twórczej oraz sprytne rączki ;)




Przejdźmy jednak do konkretów...

Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Wawryniuk, doradca kulinarny marki Galeo. Z Panem Maćkiem nie sposób się nudzić. Przygotował nam prawdziwy maraton po potrawach wigilino-świątecznych. Potrawy łączyły w sobie tradycję z nutą nowoczesności.

W moim kwintecie, gotowało się mega przyjemnie. Z dziewczynami śmiało rozdzieliłyśmy zadania i w mig zabrałyśmy się do pracy. A pracy było sporo, trafiłyśmy na wymagający zestaw przepisów.






Niemniej jednak nie straszne nam wyzwania i w czasie uporałyśmy się z daniami. A serwowałyśmy:
  • śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem
  • karpia w szarym sosie
  • rybny "suflet"





śledzie z buraczkami



W menu gościły także: 
  • zupa z borowików z nalewką wiśniową
  • tatar z łososia i mango
  • chrupiące pierożki z łososiem
  • ryby marynowane z żubrówką
  • pieczony dorsz na imbirowym mango
  • śledzie z czarną soczewicą
  • łosoś w grzybowym ragout
  • gruszki nadziewane orzechami
  • kutia


zupa borowikowa

pierogi z rybą

ryby marynowane


salasa z mango





gruszki z karmelem


Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo smaczne i idealne na świąteczny stół.






KARP W SZARYM SOSIE - przepis



karp z bakaliami




 Składniki:
  • 600 g filetów z karpia
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 100 g piernika
  • 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 l wody
  • olej/masło
  • przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielskie, cynamon, pieprz, sól


Przygotowanie:

1) Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować.
2) Do wywaru włożyć pokrojone filety z karpia. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjąć karpia z wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować.
W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min.
Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem.


Czas przygotowania: 60 min.
Danie dla 4 osób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo