KUCHNIA

Wegańskie korzenne ciasteczka

DSC05477 (1)(1)

Korzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować,  a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce.

Składniki na 30-40 sztuk:

400 g mąki pszennej z czego 100 to może być pełnoziarnista

1 dojrzały banan

2 łyżki masła orzechowego (gładkiego najlepiej)

100 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich)

150 g cukru, z czego u mnie 50 to był domowej roboty waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub :

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego  ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonych goździków
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

DSC05464 (1)(1)

Przygotowanie:

Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem.

DSC05468

Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki).

DSC05469 (1)(1)

Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne kształty.

DSC05470 (1)(1)

Ja sobie wymyśliłam takie z dziurką, ale Nina koniecznie chciała ludziki, żeby móc dekorować, więc z powstały w sumie 3 kształty.

DSC05474 (1)(1)

Piecz 10-15 (w zależności od wielkości ciastek) minut w temp. 180 C

DSC05476 (1)(1)

ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników.

DSC05479 (1)(1)

DSC05480 (1)(1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *