Uwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni. Pysznie, zdrowo i szybko. Spróbujcie.
Składniki:
- 2-3 garście miksu sałat (u mnie z sałata lodową)
- 1/4 pomarańczowej papryki
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka pestek dyni (u mnie Woj-len)
- 2 cm zielonego ogórka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego bez chemii Skworcu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
W małej miseczce mieszamy jogurt naturalny z czosnkiem granulowanym. Doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Opcjonalnie można dodać więcej czosnku (wg upodobań).
W miski przekładamy 2-3 garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy.
Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii.
Smacznego