kruche rogaliki z makiem

2273

składniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików):
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 żółtko
15 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka śmietany, kwaśnej
1 szczypta soli

wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

składniki na nadzienie i dekorację:
ok. 150 g masy makowej
lukier
cukier puder

Wystudzone rogaliki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here