Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" to prawdziwa rewelacja.
Tak samo smaczna na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienita, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialna.
Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego Kuchnia na plebanii. Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to "coś", czego nie znajdziemy w rosole "z kostki" czy w zupie "z kartonika".
Przepis na soczystą karkówkę, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników. 

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z Kuchni na plebanii
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" - składniki

  • karkówka [1,2 kg]
  • sól peklowa [1 łyżeczka]
  • sól zwyczajna [2 łyżeczki]
  • pieprz [1 płaska łyżeczka]
  • czosnek [5 dużych ząbków]
  • majeranek [2 łyżki stołowe]
  • papryka [1 płaska łyżeczka]
  • olej [4 łyżki stołowe]

Sos tatarski - składniki

  • cebula  [1 średniej wielkości]
  • ogórek konserwowy [2 sztuki]
  • majonez [4 łyżki ]
  • kwaśna śmietana [3 łyżki ]
  • starty czosnek [2 małe ząbki ]
  • sól
  • pieprz
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii"

Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" - przygotowanie

Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej
Polewam mięso trochę olejem i nacieram mieszanką przypraw. Na noc wstawiam do lodówki zawinięte w folię, żeby nadać kształt. Piekę w rękawie - ile waży tyle się piecze. Godzinę na kilogram [w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni] Wyłączam, odlewam sos, sprawdzam wykałaczką, czy krew nie wypływa i czy lekko wchodzi. Po wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi.
Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserwowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem.

Tytuł: Kuchnia na plebanii
Autor:
Wydawnictwo:  Wydawnictwo Literackie
Data wydania polskiego: grudzień 2016
Liczba stron: 240










Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: