Anyżowe kruche ciasteczka

Robienie ciasteczek to fajna zabawa,bo z ciasta można wyczarować różne kształty i wzorki.
Ciasteczka są anyżowe,więc kiedy się piekły w całym domu unosił się niesamowity anyżowy zapach.










 250 g mąki tortowej

100 g masła

1 żółtko

50 g cukru pudru

2 łyżeczki mielonego anyżu

2 łyżki kwaśnej śmietany

szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę,anyż i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość  50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce.




Komentarze

Popularne posty