Jest to moja propozycja na umilenie sobie popołdnia dla tych co nie lubią piec, a lubią słodkie. Nic prostrzego, trochę czasu i gotowe. Takie deser znika zawsze najszybciej.
Przygotowanie galaretki z mrożonymi owocami.
Można użyć mrożonych owoców, nie trzeba ich rozmrażać tylko zalać gorącą rozmieszaną galaretką. Galaretki rozmieszać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W taki sposób przygotowane truskawki będą smakowały jak świeże.
Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje. Wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję polać sosem, najlepiej ciepłym.
Przygotowanie ze świeżymi owocami.
Tu możecie sobie poszaleć. Kto co lubi… maliny truskawki winogrona, rodzynki itp
Dwie galaretki rozpuścić w litrze wrzącej wody, rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Jak już zacznie gęstnieć dodać owoce i zamieszać. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
Sztywną galaretkę wyjąć z formy lub miski i udekorować owocami. Każdą porcję galaretki polać sosem. Najlepiej ciepłym, uwielbiam taki kontrast, ale oczywiście może być zimny.
Sos castard czyli waniliowy – Laskę wanilii przeciąć na pół wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać nasionka. Wlać mleko i śmietanę do garnuszka,dodać nasionka i laskę wanilii. Podgrzewać na bardzo małym gazie cały czas mieszając. Nie wolno dopuścić żeby się gotowało, ma być tylko gorące.
Wyjąć laskę wanilii, oczyścić i osuszyć . Taką suchą laskę wanilii wrzucić do cukru. Powstanie naturalny pyszny cukier waniliowy.
Żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną utrzeć na puch i powoli wlewać gorącą masę mleczną nie przerywając mieszania. Najlepiej użyć robota kuchennego z końcówką do ubijania piany.
Wlać wszystko do garnuszka i lekko podgrzewać, mieszać cały czas. Tak długo podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Musi uzyskać konsystencję gęstego sosu, ale ciągle sos musi być lekko lejący.
Sos jest przepyszny, mniam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.