Sałatka z pieczonym burakiem i makaronem Pesso bez gotowania

Do współpracy zaprosiła mnie firma Agro - Wodzisław, która posiada w swojej ofercie między innymi makaron Pesso bez gotowania. Uwielbiam wszelkie kulinarne nowinki, koniecznie zatem musiałam go wypróbować! Muszę powiedzieć, że się nie zawiodłam!


Makaron sprawdził się doskonale, jest bardzo smaczny a co najważniejsze - faktycznie przygotowuje się go bez gotowania, ba! Nawet nie wymaga zalania wrzątkiem - można również przygotować go od razu w wersji "na zimno", zalewając go po prostu zimną wodą. 
Bazując na wskazówkach z opakowania makaronu, przygotowałam go na potrzeby dzisiejszego przepisu w wersji właśnie "na zimno", zalewając go zimnym sokiem z buraków. Dzięki temu uzyskałam piękny, rubinowy kolor a makaron faktycznie się "ugotował bez gotowania" i to na zimno! 
Polecam ten produkt, według mnie świetnie nadawać się będzie również jako składnik nie tylko sałatek, ale także wszelkich zup (np. zupy mlecznej na śniadanie). Jest to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Beztłuszczowy makaron instant może stanowić zamiennik kaszy, ryżu, czy też zwykłego makaronu do gotowania.  


Składniki (na 3 osoby):
1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania
1 szklanka soku z buraków
6 małych buraków
rukola
liście szpinaku baby
ser feta
oliwa z octem balsamicznym 
pestki dyni


Wykonanie:
Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Makaron Pesso bez gotowania zalej sokiem z buraków i postępuj zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Buraki pokrój w drobną kostkę. Opłucz dokładnie i osusz szpinak. 


Na talerzu układaj kolejno liście rukoli i szpinaku, na nich buraki i makaron. Posyp całość serem feta oraz pestkami dyni, skrop oliwą z octem balsamicznym. Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz