niedziela, 4 grudnia 2016

Tarta Tatin z jabłkami

 Polecam każdemu kto lubi jabłka na bardzo słodko :)
        Ciasto co prawda nie jest aż tak słodkie ale jabłka usmażone i oklejone karmelem to sama słodycz....
   Tarta najlepiej smakuje na ciepło i z dodatkiem lodów waniliowych, najlepiej własnej roboty...
Przepis na lody waniliowe TUTAJ



Ciasto (u mnie foremka 24 cm)
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 30g cukru
- 1 jajko
- duża łyżka śmietany kwaśniej 18 %
- pół łyżeczki cynamonu

Jabłka:
- 5 dużych jabłek ok 1 kg
- 50ml wody
- 100g cukru trzcinowego
- 40g masła

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do woreczka i do lodówki na czas robienia jabłek.


Jabłka obrać i pokroić na plasterki, skropić cytryną.



Wodę i cukier zeszklić na wolnym ogniu na patelni, nie mieszać, jedynie ruszać patelnią,


jak cukier się rozpuści dodać masło i wymieszać.

 Po kilku minutach wrzucić jabłka


 i smażyć ok 20 minut aż sok z jabłek wyparuje, dodać cynamon.



Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Naczynie na tarte wysmarować masłem i wyłożyć przestudzone jabłka.

Ciasto rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na jabłkach delikatnie wciskając ciasto przy ściankach aż do dołu.


Tarte pieczemy 30-35 minut ,po upieczeniu delikatnie nożem odkrawamy brzegi, przykładamy duży talerz i energicznym  ruchem przewracamy.


Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi własnej roboty, przepis TUTAJ
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz