28 listopada 2016

PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ








Ciasto w-z to bardzo klasyczne ciasto. Na pewno było pieczone nie w jednym domu. Niemal w każdej cukierni możemy je znaleźć. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, ze względu na jego prostotę, a przy tym dobrze smakuje. Lubię połączenie czekolady ze śmietaną i kwaśną konfiturą.
To ciasto może pojawić się na świątecznym stole, ponieważ jest eleganckie, dzięki lustrzanej polewie. Kroi się idealnie równo, nie musi długo się chłodzić, jednak polecam, bo jak wiadomo, prawie wszystko jest lepsze na następny dzień :) 


SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • jaja 5 szt.
  • cukier puder 1 szkl. 
  • mąka pszenna 3/4 szkl. 
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • olej 1 łyżka
Poncz:
  • woda przegotowana 1/2 szkl. 
  • koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki 
Krem:
  • śmietana kremówka 36% 400 g. 
  • cukier puder 1 łyżka
  • koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki 
  • żelatyna 2 łyżeczki 
  • woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny ok. 4-5 łyżek 
Polewa lustrzana:
  • cukier puder 120 g. 
  • woda 80 ml. 
  • kakao prawdziwe 50 g. 
  • śmietana kremówka 36 % 100 ml. 
  • żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki +  woda do jej pokrycia ok. 3-4 łyżki 
Dodatkowo:
  • dżem malinowy 5-6 łyżek 

METODA:
Ciasto: W mikserze ucieramy jaja z cukrem na najwyższych obrotach ok. 10 minut na puszystą masę. Potem dodajemy olej i trzema partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 min., najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym.

Krem: W szklance żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do spęcznienia na ok. 5 minut. 
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy alkohol i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę, którą należy wcześniej po spęcznieniu wstawić do garnuszka z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Po tej czynności musi ostygnąć, aby ze śmietany nie zrobiły się gluty. Miksujemy chwilę tylko do połączenia się składników.
Na blat wysmarowany dżemem wykładamy śmietanę, równamy ciepłą łyżką, przykrywamy drugim blatem i tak samo jak wcześniej nasączamy ponczem. 

Polewa: W szklance mieszamy żelatynę z wodą, odstawiamy do spęcznienia na 5 min. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem ( musi bulgotać ). Dodajemy kakao i śmietanę. Mieszamy, aż wszystko połączy się. Przelewamy przez sitko, aby polewa była błyszcząca. Dodajemy żelatynę spęczniałą żelatynę i mieszamy, aż rozpuści się. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny. 





1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia