Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kurczak pieczony w całości z chorizo


Mam spory problem z surowym mięsem. Nie lubię go dotykać... Jeszcze gorzej jest z rybami, ale staram się z tym walczyć i pokonać swoje słabości. Normalnie jakbym po jakiejś sesji z prywatnem coachem była ;) Z tym kurczakiem dałam radę sama, samiuteńka i myślę, że teraz będzie już tylko lepiej. 

Choć tak naprawdę, w przypadku kurczaka pieczonego w całości mam jeszcze jeden problem. A mianowicie - krojenie już po pieczeniu. Na szczęście mam od tego człowieka :) Kurczak smakował wszystkim, dzieci dostały udka, my zjedliśmy resztę. Dodatek chorizo był przypadkowy, ale wyszedł na dobre. Dodał smaczku i koloru. Obiad na pewno do powtórzenia. Może na świąteczny obiad?


Składniki na domową przyprawę do kurczaka: 
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • ¾ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  •  1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • ¾ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1½ łyżeczki brązowego cukru 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu lub w blenderze. Tłuczemy lub miksujemy. 
Kurczak:
  • 1 kurczak w całości
  • 70 g przyprawy do kurczaka
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek wody
  • 1 pęczek ziół (miałam tylko bazylię)
  • 1 pętko chorizo 
Przygotowanie:

  1. Całego kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu (z okolicy kupra).
  2. Obieramy ząbki czosnku, cebulę kroimy w ćwiartki lub ósemki. Zioła (np. natkę pietruszki, rozmaryn, tymianek, bazylię) myjemy. Cebulą, czosnkiem i ziołami faszerujemy środek kurczaka.  
  3. Chorizo obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Delikatnie podważamy skórę kurczaka i wkładamy pod nią plasterki kiełbasy. Najlepiej to robić od strony kupra. Skóry nie nacinamy w dodatkowych miejsach, ponieważ może popękać w czasie pieczenia.
  4. Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem i nacieramy dokładnie całego kurczaka. Przekładamy go następnie do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Jeśli mamy czas, możemy naczynie szczelnie owinąć folią  i i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy naczynie z kurczakiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie  zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka wodąi pieczemy przez 1,5 godziny. 
  6. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia.
  7. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i kroimy na porcje.
  8. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger