piątek, 2 grudnia 2016

Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem


  • Ciasto aksamitne i delikatne w smaku to ten właśnie sernik. Połączenie sera, białej czekolady i delikatnej śmietanki  smakuje wybornie. Kakaowy spód fajnie łamie smaki więc wszystko się pięknie uzupełnia. Może jest tu sporo kalorii ale czy warto je liczyć kiedy smak jest tak niebiański;). Zapraszam…

  • Skala smaku 10/10 spód można zrobić z herbatników kakaowych ugniecionych z masłem jednak wtedy pieczenie będzie odbywało się przez termoobieg





    •  Ciasto kakaowe (spód  )
    • 150 g mąki,
      -1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,
      - 1 łyżka gorzkiego kakao,
      - 50 g masła,
      - 1 łyżka cukru pudru,
      - 1 łyżeczka cukru waniliowego,
      - 1 jajko,
      - 1 łyżka śmietany.

    Ser:
    - 1 kg sera sernikowego (w wiaderku)
    - 25 dag sera w kostce
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 3 krople olejku waniliowego

    -  350 ml. śmietany 30%
    - 150 g białej czekolady 

     - 6 jajek
    Polewa:
    - 100 g białej czekolady
    - 4 łyżki mleka 3,2%


     Wykonanie:


    1. Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 30 minut.

    2. Do garnka wrzucić połamane drobne czekolady, wlać śmietanę 30 % i ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Przestudzić.

     3. Ser w kostce zmiksować blenderem / lub rozgnieść mocno widelcem/. Przełożyć do miski, dodać ser z wiaderka, a następnie ciągle ucierając stopniowo dosypywać cukier puder. Dolewać przestudzoną kremówkę. Wbijać po jednym jajku (całym) i dalej ubijać (masa będzie dość rzadka). Na koniec dodać olejek waniliowy.

    4. Blaszkę o wymiarach 26x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce ciasto czekoladowe. Wylać na to masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 80 minut funkcja góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik tak na 10 minut. Następnie wyjąć sernik i po zupełnym jego wystudzeniu wstawić do lodówki na min.4 godziny. 

    Na koniec sernik polać białą czekoladą -W garnku podgrzać mleko do wrzenia.Wystawić z palnika i  włożyć połamaną czekoladę lekko wymieszać i przykryć pokrywką. Po 5 min dokładnie wymieszać i od razu polać. Wstawić do zimnego miejsca lub lodówki.



     
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz