Pierniczki kukurydziano-ryżowe
W tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków upiekłam takie nieco inne,bo z mąki ryżowej i kukurydzianej. Pierniczki wyśmienite,bardzo kruche i jak dla mnie wcale nie trzeba ich ozdabiać lukrem.
Przepis pochodzi z bloga Lisiecka Przystań
z moimi niewielkimi zmianami.
Wszystkie trzy mąki zmieszać razem,posiekać z zimnym masłem,dodać jajko,miód i przyprawę. Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C.
Upieczone pierniczki ostrożnie ściągać z blaszki,ponieważ są bardzo delikatne i kruche.
Po wystudzeniu przechowywać w metalowej puszce.
Przepis pochodzi z bloga Lisiecka Przystań
z moimi niewielkimi zmianami.
125 g mąki ryżowej
125g mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki miodu naturalnego
125 g masła
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
Wszystkie trzy mąki zmieszać razem,posiekać z zimnym masłem,dodać jajko,miód i przyprawę. Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C.
Upieczone pierniczki ostrożnie ściągać z blaszki,ponieważ są bardzo delikatne i kruche.
Po wystudzeniu przechowywać w metalowej puszce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.