Pierniczki kukurydziano-ryżowe

W tym roku zamiast tradycyjnych pierniczków upiekłam takie nieco inne,bo z mąki ryżowej i kukurydzianej. Pierniczki wyśmienite,bardzo kruche i jak dla mnie wcale nie trzeba ich ozdabiać lukrem. 
Przepis pochodzi z bloga Lisiecka Przystań  
z moimi  niewielkimi zmianami.










 125 g mąki ryżowej
125g mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki miodu naturalnego
125 g masła
1 jajko

Wszystkie trzy mąki zmieszać razem,posiekać z zimnym masłem,dodać jajko,miód i przyprawę. Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka. Piec ok. 15 minut w temp. 180* C. 
Upieczone pierniczki ostrożnie ściągać z blaszki,ponieważ są bardzo delikatne i kruche.
Po wystudzeniu przechowywać w metalowej puszce.









Komentarze

Popularne posty