piątek, 2 grudnia 2016

Ciastka marcepanowe

Mamy grudzień czas pieczenia pierniczków, słodkich marcepanów i gorącej czekolady. Na pierniczki jeszcze przyjdzie pora, więc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu.

CIASTKA MARCEPANOWE


Składniki:
100 g marcepanu
250 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru
1 żółtko
4 krople olejku migdałowego
1 szczypta soli

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy posiekane masło i posiekany marcepan. Następnie wrzucamy żółtko jaja oraz olejek migdałowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz