piątek, 2 grudnia 2016

Nalewka bananowa


Nalewka, która wymaga dużej ilości cierpliwości, ale zapewniam, że warto na nią czekać. Ma słodki lecz zarazem ostry smak. 


SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 500 g cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 l spirytusu


WYKONANIE

Z cukru i wody ugotować syrop, zostawić do ostudzenia. Banany obrać, pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego słoja. Zalać ostudzonym syropem i spirytusem. Słój szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie uzyskany płyn przefiltrować przez bibułę filtracyjną (można również wykorzystać gazę, ważne by uzyskany płyn był czysty). Tak uzyskaną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakręcić i zostawić w ciemnym, chłodnym miejscu na pół roku. W tym czasie nalewka się wyklaruje. Można ten czas wydłużyć, bo im dłużej nalewka leżakuje, tym jest smaczniejsza.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz