Barszcz na bogato z suszonymi grzybami


Żeby nie było nudno to namieszałam dzisiaj w garnku dobrego wypasionego barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!.

Składniki:

   - 1/4 małej główki białej kapusty
   - garść suszonych grzybów
   - 2 opakowania tartych buraczków Poltino
   - 4 ząbki czosnku
   - 1 łyżka smalcu
   - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego
   - 25 dag fasoli, ja miałam mały groch ale Jaś też będzie bardzo dobry
   - 3 liście laurowe
   - kilka ziaren ziela angielskiego
   - kilka ziaren pieprzu
   - 30 dag mięsa wieprzowego z kością,
   - 5 ziemniaków
   - 2 marchewki
   - 1 pietruszka
   - kawałek selera
   - biała część pora


1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu.

2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem.



0 komentarze :