Nowe Przepisy

czwartek, 1 grudnia 2016

Śledzie w Sosie Pomidorowym | Śledzie po Kaszubsku

śledzie w sosie pomidorowym
Witam serdecznie
Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
300 g cebuli
4 łyżki koncentratu pomidorowego (około 120 g)
1/4 szklanki oleju (około 60 ml)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego (jabłkowego)

przyprawy :
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 goździki
pieprz do smaku


Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym



Przygotowanie :
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Teraz przygotuję pozostałe składniki :
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła.


Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, przyprawy i doprawiam pieprzem. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia.


Końcowe przygotowanie śledzi po kaszubsku :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone przekłam do miseczki, dodaję wystudzony sos i dokładnie mieszam.
Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 1 godzinę aby przeszły smakiem.


Śledzie w sosie pomidorowym po kaszubsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

10 komentarzy :

  1. Dzisiaj zrobilam sledzie po kaszubsku , wyszly pycha , polecam , Bogusia z West Windsor NJ USA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że śledzie smakowały i serdecznie pozdrawiam z Polski życząc zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Dotąd śledzie to nie było coś za czym przepadałam, ale po zrobieniu tych zmieniłam zdanie-są pyszne, robiłam je już wielokrotnie i oboje z mężem się nimi zajadamy.
    Pozdrawiam serdecznie - Halina K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że śledzie smakują a przepis się przydał, bardzo dziękuję za tak miły komentarz i serdecznie pozdrawiam Panią oraz męża ♥ ♥ ♥

      Usuń
  3. witam ile po zrobieniu można przechowywać te śledziki w lodówce
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni 3-4 a może dłużej
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Bardzo fajne w smaku, mi przypominają rybkę po grecku. Mój teść zachwycony, poprosił już je na Święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teść wie co dobre:), cieszę się że śledzie smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. NAJLEPSZE!!!! Robie juz po raz 5(u nas to duzo!, bo my niezbyt skedziowi jestesmy!) Dziekuje zabrewelacyjny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że śledzie smakują i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.