środa, 30 listopada 2016

Mule na maśle czosnkowym z nutką białego musującego wina

Mule w maśle czosnkowym
ViolaPassion
W tym wydaniu muszle jako wspaniały apetizer pobudzający nas do jedzenia.
Tak przyrządziłam poraz pierwszy .


Składniki : na 3 osoby
12 muszel po 4 na osobę 
Masło czosnkowe 5 łyżek ( preferuje własnej  roboty, bardzo łatwy do zrobienia)
sól i kolorowy pieprz 
2 łyżki oliwy z oliwek
90 ml wina musujacego

Sposób:
Mule zalewamy zimną  woda i płuczemy trzy razy za każdym razem w nowej wodzie 
Usuwamy wąsy i pąkle.
Otwarte  wrzucamy!!!
 Mule wrzucamy do osolonego  wrzątku i gotujemy około 7 minut,musimy wstrząsnąć garnkiem z dwa razy, po około 5 min.powinny się otworzyć.
Zlewamy i odcedzamy.
W garnuszku rozpuszczamy masło czosnkowe dodajemy Oliwę z oliwek .
Często mieszając dodajemy  wino i odrobinę wody - redukujemy .
Wino musi wyparować.
Wkładamy muszle  do środka i staramy się połączyć z naszym sosem czosnkowym w razie konieczności podlać odrobiną wody . 
Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania