Jesienne, włoskie danie jednogarnkowe, bardzo smaczne i pożywne.
Lubię wszelkiego typu jednogarnkowe dania z ryżu czy kasz (risotto czy tzw kaszotto) bo są bardzo uniwersalne i można nadać im smak na jaki mamy właśnie ochotę czy w wyniku tego co mamy akurat w lodówce.
Dania tego typu robi się szybko i w jednym garnku, trzeba tylko poświęcić chwilę na dolewanie bulionu i mieszanie.
Risotto z grzybami możemy przygotować z grzybów leśnych, kurek czy też pieczarek – świeżych lub mrożonych. Możemy aromatyzować je odrobiną białego wina albo świeżymi ziołami: natką pietruszki czy tymiankiem. Dodatkowym smaczkiem jest zawsze dodatek tartego parmezanu.
PRZEPIS NA RISOTTO Z GRZYBAMI
Składniki na risotto z grzybami:
300g grzybów leśnych lub pieczarek (może być mieszanka)
2 cebule
1 szkl ryżu arborio
1 marchewka
1 ząbek czosnku
oliwa
2 łyżki masła
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki lub listki świeżego tymianku
tarty parmezanu
3 szkl bulionu
1/2 szkl białego wina
Jak zrobić risotto z grzybami:
Grzyby myję, kroję w plasterki i podsmażam na oliwie na dużym ogniu, tak by się przyrumieniły.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i podsmażamy minutę aż zmięknie.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i ryż, podsmażamy wszystko chwilę aż ryż stanie się szklisty. Wlewamy wino i gotujemy kilka minut aż odparuje.
Do ryżu dodajemy grzyby.
Do garnka zaczynamy wlewać bulion po jednej chochli. Danie gotujemy, mieszamy i kiedy ryż wchłonie bulion, wlewamy następną chochlę.
Kiedy ryż stanie się miękki i kremowy, wyłączamy.
Dodajemy masło, starty parmezan, zioła, mieszamy wszystko i finalnie doprawiamy do smaku.
Zobacz też:
Risotto z łososiem i suszonymi pomidorami
Risotto z bakłażanem, suszonymi pomidorami i oliwą truflową
Risotto z suszonymi pomidorami
Risotto z zielonym groszkiem, boczkiem wędzonym i kolorowym pieprzem
Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem