wtorek, 29 listopada 2016

Wiśniowe ciasto z makiem

Oto fantastycznie pachnące ciasto wiśniowe, dobrze nasączone, wilgotne, z makiem. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Łatwe w przygotowaniu, tak więc zachęcam do pieczenia.
Mak, mak, mak... Większości z Nas kojarzy się z Świętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, "zawalonymi" stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż cały urok tkwi w jego prostocie. Kiedy mam już dość potraw, słodkich ciast z mnóstwem mas chętnie sięgam po kawałek tego ciasta, bo na nie zawsze znajdę miejsce ;) jak i cała moja rodzina, gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (blacha 24cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki soku z wiśni
  • 4 jajka

Dodatkowo:

Wykonanie:
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz makiem. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj je z mąką do powstania kruszonki. Następnie wlej olej, sok wiśniowy i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Następnie dodawaj po jednym jajku i krótko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę posmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Ciasto przełóż do blachy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut.
Ciepłe ciasto w blaszce polej sokiem wiśniowym, odstaw do całkowitego wystudzenia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp maczkiem truskawkowym DECORADA ;)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger