Łosoś z plackami ziemniaczanymi

alt
Składniki na 4 porcje:
– 4 filety z łososia ze skórą po 150-200 g każdy
– sok z cytryny
– sól, pieprz, przyprawa do ryb

Placki ziemniaczane:
– 50 dkg ziemniaków
– 1 jajko
– 1 cebula
– 1-2 łyżki mąki
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– 2 łyżeczki chrzanu
– endywia, koperek

 

Wykonanie:
– W melakserze zetrzeć ziemniaki i cebulę.
– Do masy dodać jajko, mąkę, sól i pieprz.
– Usmażyć na oleju 8 placków ziemniaczanych.
– Śmietanę wymieszać z chrzanem, posolić.
– Filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami do ryb.
– Piekarnik nagrzać do 220 st.C, razem z blaszką do pieczenia.
– Położyć filety skórą do dołu i piec 15 minut.
– Gotowe placki ziemniaczane wkładać po dwa do gofrownicy i przypiec.
– Nakładać na talerze filet, po dwa placki ziemniaczane z kleksami śmietany i koperkiem.
– Udekorować endywią.
alt

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: