Święto serc, serduszek i czerwonego koloru. Aby wpasować się w ten klimat, na moim blogu również nie może zabraknąć walentynkowego akcentu.
Happy Valentines Day!
Składniki:
? 3 białka
? 2 galaretki wiśniowe
? 1 szklanka wody
? 1/2 szklanki syropu z granatów – Grenadine
? 1 mały owoc granata
Wykonanie:
? Przygotować foremki (4 mniejsze lub 2 większe), dno wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować olejem.
? Rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
? Dodać syrop z granatów, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia, mieszając co jakiś czas.
? Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z tężejącą galaretką.
? Wlać do foremek i odstawić do lodówki na kilka godzin.
? Gdy pianka stężeje, cienkim nożem objechać boki foremki i uwolnić piankę.
? Granat przeciąć na połowę. Wywinąć skórę granatu nad miską, co spowoduje, że ziarenka same zaczną spadać. Resztę ziarenek uwolnić odsuwając białą skórkę w środku.
? Podawać piankę posypaną ziarnem granatu.
Jeśli nie macie małych foremek (u mnie małe tortowniczki serduszka z odpinanym bokiem) – można zrobić piankę w małej okrągłej tortownicy.