Gulasz z kurczaka i szpinaku

Gulasz z kurczaka i szpinaku tocokocham.com

Bardzo niecodzienny gulasz z kurczaka, z dodatkiem szpinaku i pomidorów suszonych. Smak trzeba poczuć na języku, bo nawet jeśli masz bujną wyobraźnię, to i tak nie masz pojęcia, jaki jest pyszny. Dodatek kaszy gryczanej nadaje mu rustykalnego wyglądu i smaku. Bardzo prosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad.

Składniki na 4 porcje:
? 2 piersi z kurczaka
? 10 sztuk suszonych pomidorów
? 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
? 1 cebula
? 2 ząbki czosnku
? garść rukoli
? 100 ml białego wina
? 200 ml śmietany 30%
? sól, pieprz
? 5 łyżek oliwy
Wykonanie:
? Na oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem.
? Dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.
? Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku.
? Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu.
? Na koniec dorzucić rukolę, doprawić.
? Podawać z kaszą gryczaną.
Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Dania Fit.Gulasz z kurczaka i szpinaku tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: