Tort rumuński

Tort rumuński tocokocham.com

Nie mam pojęcia dlaczego ten tort nazywa się rumuński, ale taka nazwa widnieje w moim starym zeszycie z przepisami. Uwielbiam ten tort nie tylko za smak ale również za prostotę wykonania i rozłożenie w czasie prac z nim związanych. Otóż krążki miodowo-orzechowe pieczemy 2 tygodnie przed imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy.

Składniki:
Ciasto
? 1/2 kg mąki
? 2 jajka
? 2 żółtka
? 100 g cukru
? 250 g mielonych orzechów włoskich
? 250 g miodu płynnego
? 1 łyżeczka sody
Masa orzechowa
? 400 g masła
? 1 szklanka cukru pudru
? 1 cukier waniliowy
? 6 żółtek
? 200 g mielonych orzechów włoskich
? 1 szklanka mleka/250ml
? 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml
Dekoracja
? kilka ciastek Petitki kakaowe
? kilkanaście połówek orzechów włoskich
? miód – ilość, aby zalać orzechy
Wykonanie:
Ciasto
? Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać, później zagnieść ciasto w kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
? Ciasto pokroić jak tort na 8 części.
? Każdą rozwałkować na wielkość dna średniej tortownicy, ok. 5 mm grubości – na rozwałkowane ciasto położyć dno tortownicy i objechać nożem.
? Krążki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy piec w temp 180 st.C przez 10 minut.
? Upieczone kłaść jeden na drugim razem z papierem, na którym się piekły. Zawinąć wszystkie razem i odstawić na 1-2 tygodnie.
? Połowki orzechów zalać w słoiczku miodem i odstawić na ten sam czas co krążki ciasta.
Masa orzechowa
? Zagotować mleko i zalać orzechy, dodać cukier waniliowy i odstawić do wystygnięcia.
? Żółtka wymieszać z cukrem, będzie dość gęsta masa. Ubijać na parze na gładki krem aż do białości. Wystudzić.
? Masło utrzeć, dodawać na przemian po łyżce orzechów i kremu jajecznego.
? Na koniec dodać śmietanę i zmiksować.
Składanie tortu
? Krążki ciasta rozłożyć na stole. Na każdym położyć taką samą ilość masy orzechowej, pozostawiając kilka łyżek na boki.
? Masę rozsmarować na pierwszym blacie, położyć następny, rozsmarować, i tak do końca.
? Resztą masy posmarować boki tortu.
? Ciastka petitki pokruszyć i obsypać nimi boki tortu.
? Połówki orzechów wyjąć z miodu, osączyć z jego nadmiaru i poukładać ozdobnie na obwodzie i na środku tortu.
? Tort musi poleżakować 2 dni w lodówce, aby blaty zmiekły.
? Wyjąć z lodówki kilka godzin przed podaniem.
Tort rumuński tocokocham.com
Tort rumuński tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: